Tekijät

Andrew Blackwell

Andrew Blackwell

Andrew Blackwell on New York Cityssa asuva journalisti ja elokuvantekijä. Aurinkoloma Tšernobylissä on hänen ensimmäinen kirjansa.

Aurinkoloma Tšernobylissä

Annick Cojean

Annick Cojean (s. 1957) on yksi Ranskan arvostetuimpia toimittajia. Hän on työskennellyt Le Mondessa vuodesta 1981 lähtien ja toimii nykyisin lehden erikoiskirjeenvaihtajana. Hän kuuluu merkittävän Prix Albert Londres -palkinnon valitsijakuntaan, ja on myös itse saanut kyseisen palkinnon vuonna 1996. Hän on kirjoittanut useita kirjoja ja ohjannut dokumentteja Ranskan televisiolle.

Cojean matkusti vuoden 2011 lokakuussa juttumatkalle Tripoliin tutkimaan naisten asemaa. Hän tapasi nuoren naisen, "Sorayan", joka kertoi hänelle sydäntäsärkevän tarinansa Libyan mielipuolisen johtajan orjattarena. Cojean haastatteli myös muita Gaddafin hyväksikäyttämiä naisia sekä työntekijöitä, kuten turvallisuuspäällikköä ja autonkuljettajaa.

Gaddafin haaremi on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.

Gaddafin haaremi

Alanna Collen

Alanna Collen

Alanna Collen on brittiläinen tiedekirjoittaja, jolla on tutkinnot biologiassa ja evoluutiobiologiassa. Hän on tutkinut eläimiä maailman eri kolkilla – erityisesti lepakoiden kaikuluotausta. Vastoin tahtoaan hän on tullut keräilleeksi trooppisia sairauksia.

Tutkijantyönsä ohella Alanna on kirjoittanut aikakauslehtijuttuja ja esiintynyt radiossa ja televisiossa, muun muassa BBC:n luonto-ohjelmissa. Hän asuu perheineen Bedfordshiressä.

Kehon mikrobit

Rupert Fawcett

Rupert Fawcett on lontoolainen sarjakuvapiirtäjä. Hän ryhtyi ammattimaiseksi sarjakuvapiirtäjäksi vuonna 1989 puolivahingossa, kun hän huvikseen piirustellessaan luonnosteli mieshahmon nimeltä Fred, josta tulikin suosittu hahmo. Fred-kortteja on myyty Britanniassa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa yhdeksän miljoonaa kappaletta.

http://www.rupertfawcettcartoons.com/

Koirankujeita

Adam Johnson

Adam Johnson

Adam Johnson on yhdysvaltalainen kirjailija, joka opettaa luovaa kirjoittamista Stanfordin yliopistossa. Hänen kaunokirjallisia töitään on ilmestynyt lukuisissa lehdissä, esimerkiksi Esquire, The Paris Review, Harper's, Tin House, Granta ja Playboy, sekä aikakauskirjassa The Best American Short Stories. Johnsonin aiempia teoksia ovat novellikokoelma Emporium ja romaani Parasites Like Us. Hän asuu San Franciscossa.

Orpokodin poika

Fariba Nawa

Fariba Nawa

Fariba Nawa (s. 1973) on palkittu amerikanafganistanilainen toimittaja, joka on syntynyt Afganistanissa, Heratin kaupungissa, mutta varttunut Yhdysvalloissa, Kaliforniassa. Hänen perheensä pakeni maasta Neuvostoliiton miehityksen aikana 1980-luvulla Iranin ja Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin. Hän valmistui yliopistosta aineyhdistelmänään Lähi-Idän tutkimus ja tiedotusoppi.

Nawa on matkustellut toimittajana laajasti Lähi-Idässä ja Etelä-Aasiassa. Asuessaan Afganistanissa pysyvästi vuosina 2002–2007 hän raportoi maan tapahtumista moniin merkittäviin amerikkalaisiin ja brittiläisiin julkaisuihin. Hän on kysytty puhuja ja kommentaattori yliopistoissa sekä Lähi-Itää koskevissa radion ja television keskusteluohjelmissa. Oopiumin maa -teosta käytetään myös monissa yhdysvaltalaisissa korkeakouluissa opetuksen tukena. Teos oli myös PEN Literary Awards -palkinnon finalistien joukossa vuonna 2012.

http://www.faribanawa.com/

Oopiumin maa

Gillian Philip

Gillian Philip

Gillian Philip on syntynyt 1964 Skotlannin Glasgowissa. Hän on työskennellyt musiikkikaupassa, viiniyrityksen myyntiedustajana, radiojuontajana, teatterin vahtimestarina, baarimikkona, hotellin vastaanottovirkailijana, konekirjoittajana ja poliitikon avustajana.

Hän asui 12 vuotta Barbados-saarella, ja rantaelämän pitkästyttävyyttä välttääkseen hän alkoi kirjoittaa vakavissaan. Iltaisin hän työskenteli bändin laulajana paikallisessa irkkubaarissa. Ohjelmistossa oli kelttiläistä folkrockia, reggaeta ja calypsoa.

Gillian Philipin nuortenkirjoihin kuuluu neliosainen Kapinaenkelit-sarja, jonka ensimmäinen osa on Tulimieli (Firebrand, 2010). Sarjan päätösosa ilmestyy englanniksi vuonna 2014. Erin Hunter -ryhmäsalanimellä hän on ollut mukana kirjoittamassa Soturikissat-sarjaa. Erin Hunter -tuotannosta Philip on kuitenkin keskittynyt lähinnä koirista kertovaan Survivors-sarjaan.

Philip on ollut ehdokkaana maineikkaiden palkintojen saajaksi – näistä tunnetuin on ehkä Carnegie Medal.

Nykyään Philip elää kauniissa laaksossa Dallasin kaupungin lähellä (Skotlannissa, ei Yhdysvalloissa) seuranaan mies, kaksoset ja vaihteleva eläinseurakunta &ndash tätä kirjoitettaessa siihen kuuluu Cluny-labbis, Milo-perhoskoira, Otto-puoliperhoskoira, arvaamattomat kissat The Ghost ja The Darkness, kanat Mapp, Lucia ja Honey Boo Boo sekä koko joukko hermoherkkiä kaloja.

Tulimieli
Verikivi
Sudenmyrkky

Horacio Quiroga

Horacio Quiroga

Horacio Quiroga (1878–1937) oli syntyjään uruguaylainen, mutta vietti suurimman osan elämästään Argentiinassa. Matkusteltuaan nuorena Euroopassa Quiroga pestautui erään tutkimusretken valokuvaajaksi ja pääsi tutustumaan Argentiinassa sijaitsevaan Misionesin viidakkoalueeseen. Hän rakastui seutuun loppuelämäkseen, osti viidakosta maapalstan ja muutti sinne asumaan perheensä kanssa.Vaimonsa kuoltua Quiroga asui ja työskenteli pitkään Buenos Airesissa, mutta palasi viidakkoon elämänsä loppupuolella toisen vaimonsa ja nuorimman tyttärensä kanssa.

Quiroga aloitti kirjailijan uransa runoilijana, mutta vasta novellistiikan parissa hänen kirjalliset kykynsä pääsivät oikeuksiinsa. Viidakkoelämän vaikutteet näkyvät vahvasti hänen tuotannossaan, samoin hänen perhettään ja lähipiiriään kohdanneet tragediat. Quiroga kirjoitti elämänsä aikana yli 200 kaunokirjallistaa kertomusta, ja häntä on verrattu muun muassa Rudyard Kiplingiin, Jack Londoniin ja Edgar Allan Poeen. Hänen maagisilla kertomuksillaan oli myöhemmin merkittävä vaikutus latinalaisamerikkalaiseen ”maagiseen realismiin”, jonka tunnetuin edustaja on Gabriel Garcia Marquez.

Jorge Luis Borges piti Quirogaa jäljittelijänä, ja tällainen asenne oli tyypillinen hänen sukupolvensa kirjoittajille. Myöhemmät kriitikot Etelä-Amerikassa ja muuallakin ovat nostaneet Quirogan mestarin maineeseen.

Viidakkotarinoita

Elina Teerijoki

Elina Teerijoki

Elina Teerijoki on vapaa toimittaja, joka kokkaa joka päivä ja myös kirjoittaa mielellään ruoasta. Ylihyvää! on hänen kolmas ruokakirjansa.

Ylihyvää!

Henry Thoreau

Henry Thoreau

Henry Thoreau (1817–1862) tunnetaan parhaiten kulttikirjan maineen saaneesta teoksestaan Walden – elämää metsässä. Hän kirjoitti kuitenkin paljon muutakin: kantaaottavia poliittisia tekstejä, elämänfilosofisia esseitä ja matkakertomuksia. Kolme matkaa erämaahan (The Maine Woods, 1864) on matkakirjallisuuden klassikko.

Thoreau eli koko ikänsä Uuden-Englannin Concordissa. Hän kuului transsendentalisteiksi itseään kutsuneiden kirjailijoiden ja ajattelijoiden ryhmään, joka vaikutti hänen kotiseudullaan. Länsimaisten aatteiden lisäksi hän oli perehtynyt myös itämaisiin ajatuksiin ja intiaanien uskomuksiin. Hän osasi liittää poikkeuksellisella tavalla filosofiaa, runoutta ja luonnontiedettä arkielämän tapahtumiin.

Elinaikanaan Thoreau ei ollut tunnettu, mutta 1900-luvun rauhanliikkeeseen ja ympäristöajatteluun hänellä on ollut suuri vaikutus. Häntä myös pidetään yleisesti merkittävimpänä yksittäisenä kirjoittajana amerikkalaisen ympäristö- ja luontokirjallisuuden perinteessä.

Kolme matkaa erämaahan

Kristiina Töyry

Kristiina Töyry

Kristiina Töyry on valokuvaaja. Hän on kuvannut kirjoihin ja lehtiin sekä erilaisia taideprojekteja.