fileerror is No permission Alligaattori Kustannus – Oopiumin maa

Hinta: 14,90 €

ISBN: 978-952-7011-03-4

Koko: A5

Sivumäärä: 336

Sidosasu: nidottu, kansiliepeet

Kirjastoluokka: 48.11

Suomentaja: Antti Immonen

Ilmestymisaika: 06/2014

Status: vanha

Fariba Nawa

Oopiumin maa

Erään naisen matka lapsimorsianten ja huumekeisareiden Afganistaniin

Toivo elää tuhon keskellä

Neuvostoliiton joukkojen miehittäessä Afganistanin vuonna 1979 pikkutyttö Fariba pakeni perheensä kanssa länteen. Kun kokenut sotatoimittaja Fariba Nawa palaa 2000-luvulla takaisin, hän löytää sirpaloituneen maan, jonka miljardien arvoinen huumebisnes on turmellut.

Oopiumin maassa Nawa valaisee muutoksia, jotka ovat runnelleet Afganistania kymmeniä vuosia kestäneen sotatilan aikana. Hän kertoo ällistyttäviä tarinoita talibanien ja mujahideenien veriteoista, unikonviljelijöistä, korruptoituneista viranomaisista, paluumuuttajista, huumekeisareista, narkomaaneista ja lapsimorsiamista.

Keskeiseen rooliin kirjassa nousee 12-vuotias Darya-tyttö, jonka Nawa kohtaa haastatellessaan huumekauppiaiden perheitä. Perheen isä on maksanut oopiumivelkojaan antamalla tyttärensä huumekeisarin lapsimorsiameksi. Daryan tarinan kertomalla Nawa paljastaa faktojakin paremmin, millaisessa todellisuudessa köyhät afganistanilaiset elävät.

Oopiumin maa on koskettavan muistelman muotoon puettu reportaasi Afganistanin nykytilanteesta ja siihen johtaneista syistä. Kuvaillessaan yrityksiään luoda yhteyttä synnyinmaahansa Nawa kertoo samalla sydäntä pakahduttavan tarinan kansakunnasta, jonka väkivalta ja huumeet murskasivat.

Suomalaiseen laitokseen on kirjoittanut esipuheen Nasima Razmyar.

 

”Oivaltava ja tietopitoinen katsaus Afganistanin huumekaupan luomaan maailmanlaajuiseen haasteeseen. – – Äärimmäisen vangitseva teos, jossa käydään läpi Afganistanin vaarallinen ajautuminen oopiumikauppaan – – ja etenkin paljastetaan, kuinka huumekauppa on vahingoittanut tavallisten afganistanilaisten elämää.”

— Khaled Hosseini (Leijapoika, Tuhat loistavaa aurinkoa ja Ja vuoret kaikuivat)

Avainsanat: Afganistan, huumeet, ihmisoikeudet, kriisialueet, oopiumiunikko, sota

”Nawa kuvaa taitavasti afganistanilaisen yhteiskunnan traagista monimutkaisuutta ja siinä elämisen vaikeuksia.”

Kirkus Reviews

”Vaikuttava.”

Publishers Weekly

”Nawa kiinnittää huomion siihen ilmeiseen ja väistämättömään tosiseikkaan, ettei oopiumikauppaa – ja sotaa – ratkaista luodeilla tai sotilasstrategioilla, vaan puuttumalla sen perimmäiseen syyhyn, huumausaineiden kysyntään länsimaissa.”

The Guardian

Kristinuskosta islamiin palannut kirjabloggari arvioi Oopiumin maa -kirjan.

”uudenlainen näkökulma ja sujuva kerronta tekevät tästä teoksesta hyvinkin tutustumisen arvoisen”

— Nadia, Toinen todellisuus -blogi (17.06.2015)

Fariba Nawa

Fariba Nawa (s. 1973) on palkittu amerikanafganistanilainen toimittaja, joka on syntynyt Afganistanissa, Heratin kaupungissa, mutta varttunut Yhdysvalloissa, Kaliforniassa. Hänen perheensä pakeni maasta Neuvostoliiton miehityksen aikana 1980-luvulla Iranin ja Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin. Hän valmistui yliopistosta aineyhdistelmänään Lähi-Idän tutkimus ja tiedotusoppi.

Nawa on matkustellut toimittajana laajasti Lähi-Idässä ja Etelä-Aasiassa. Asuessaan Afganistanissa pysyvästi vuosina 2002–2007 hän raportoi maan tapahtumista moniin merkittäviin amerikkalaisiin ja brittiläisiin julkaisuihin. Hän on kysytty puhuja ja kommentaattori yliopistoissa sekä Lähi-Itää koskevissa radion ja television keskusteluohjelmissa. Oopiumin maa -teosta käytetään myös monissa yhdysvaltalaisissa korkeakouluissa opetuksen tukena. Teos oli myös PEN Literary Awards -palkinnon finalistien joukossa vuonna 2012.

http://www.faribanawa.com/