fileerror is No permission Alligaattori Kustannus – Orpokodin poika

Hinta: 31,90 €

ISBN: 978-952-7011-06-5

Koko: A5

Sivumäärä: 507

Sidosasu: nidottu, kansiliepeet

Kirjastoluokka: 84.2

Suomentaja: Antti Immonen

Ilmestymisaika: 12/2014

Status: vanha

Adam Johnson

Orpokodin poika

Rakkautta ja jännitystä Pohjois-Koreassa

Orpokodin poika on kertomus nuoren pohjoiskorealaisen miehen seikkailuista maailman arvoituksellisimman diktatuurin surrealistisessa todellisuudessa.

Orpokodin poika on vangitseva jännityskertomus, jossa kantavina teemoina ovat viattomuuden menettäminen ja rakkaus. Se on henkeäsalpaava kuvaus suljetusta maasta, jota vaivaavat nälänhätä, korruptio ja julmuudet, mutta josta löytyy myös toveruutta, ohikiitäviä kauneuden hetkiä ja rakkautta.

Kun Pak Jun Do on vielä pikkupoika, hänen äitinsä viedään Pjongjangiin. Jun Do jää asumaan isänsä johtamaan Pitkän Huomisen orpokotiin, orpopoikien työleiriin. Hän saa määrätä orpojen ruoka-annoksista ja työvuoroista.

Vuosien kuluttua Jun Do päätyy ammattimaiseksi ihmisten sieppaajaksi, jonka pitää tasapainoilla vaihtuvien sääntöjen, mielivaltaisen väkivallan ja esimiestensä käsittämättömien vaatimusten ristitulessa. Pohjois-Korean vallanpitäjät panevat merkille Jun Don uskollisuuden. Siitä avautuu hänelle matka, jolta ei ole paluuta. Hän käy delegaation mukana Yhdysvalloissa ja sotkeutuu vähitellen yhä syvemmälle mielipuoliseen poliittiseen peliin, jonka tärkein tavoite tuntuu olevan vain kasvojen säilyttäminen.

Lopulta Jun Do ajetaan äärirajoille. Hän yrittää uhkarohkeasti petkuttaa itse Rakasta Johtajaa Kim Jong-ilia ja saada pelastettua rakastamansa naisen Sun Moonin, joka on legendaarinen elokuvanäyttelijätär ja niin viaton, ettei ole koskaan edes nähnyt nälkiintynyttä ihmistä.

Teokselle on myönnetty lukuisia kirjallisuuspalkintoja, joista merkittävimmän, Pulitzer-palkinnon, se sai vuonna 2013.

"Vuoden paras kaunokirjallinen teos." – The Wall Street Journal

Avainsanat: Itä-Aasia, jännityskirjallisuus, Pohjois-Korea, Texas, Yhdysvallat

”Johnsonin tyyli (ja Antti Immosen suomennos) tekevät lukukokemuksesta yhtä aikaa nautinnollisen ja ristiriitaisen. Kirja on oikeasti jopa hauska: se on pilkallinen ja aiheidensa puolesta käsittämätön, absurdi. Samaan aikaan se on karmiva, sillä vankileirit, kidutukset ja pelot kuvataan varsin tarkkaan ja lukijaa säälimättä.”

— Suketus, Eniten minua kiinnostaa tie -blogi (20.02.2015)

”Vuoden paras kaunokirjallinen teos.”

The Wall Street Journal

”Äärimmäisen hienopiirteisesti laadittu romaani, joka vie lukijan seikkailumatkalle totalitaarisen Pohjois-Korean uumeniin ja ihmissydämen syvimpiin sopukoihin.”

Pulitzer-palkintolautakunta

”Lumoava saaga identiteetin tukahduttamisesta ja kuolemattomasta rakkaudesta.”

Vogue

”Mielikuvituksen riemuvoitto.”

Entertainment Weekly

”Suurenmoinen ja sydäntäsärkevä... Orpokodin poika on lisättävä hyvin lyhyelle listalle poikkeuksellisia romaaneja, joilla on myös humanitaarisia tavoitteita. Jos Pohjois-Korea ei olisi kriisialuetta, kyseessä olisi vain hieno teos – ehkä hiukan suureellinen, mutta huolellisesti rakennettu, täynnä suuria ajatuksia ja katkeralla tavalla liikuttava. Koska kuitenkin romaanissa kuvattu helvetti on todella olemassa juuri tälläkin hetkellä, kirjan olisi aiheellista viedä meiltä yöunet.”

— Ruth Franklin, The New Republic

Adam Johnson

Adam Johnson on yhdysvaltalainen kirjailija, joka opettaa luovaa kirjoittamista Stanfordin yliopistossa. Hänen kaunokirjallisia töitään on ilmestynyt lukuisissa lehdissä, esimerkiksi Esquire, The Paris Review, Harper's, Tin House, Granta ja Playboy, sekä aikakauskirjassa The Best American Short Stories. Johnsonin aiempia teoksia ovat novellikokoelma Emporium ja romaani Parasites Like Us. Hän asuu San Franciscossa.