fileerror is No error Alligaattori Kustannus – Gaddafin haaremi

Hinta: 26,50 €

ISBN: 978-952-7011-08-9

Koko: A5

Sivumäärä: 246

Sidosasu: nidottu, kansiliepeet

Kirjastoluokka: 99.1

Suomentaja: Kaisa Kukkola

Ilmestymisaika: 08/2015

Status: vanha

Annick Cojean

Gaddafin haaremi

Libyan hirmuvaltiaan seksiorjana

Vuosi 2004, Libya. 15-vuotias Soraya-tyttönen saa tehtäväkseen ojentaa kukkakimpun maan johtajalle Muammar Gaddafille, joka tulee hänen kouluunsa vierailulle.

Kohtaaminen muuttaa Sorayan loppuelämän. Pian hänet viedään Bab al-Aziziaan, Gaddafin palatsiin lähellä Tripolia. Siellä hänestä tulee yksi Gaddafin haaremin naisista, joita diktaattori raiskaa ja nöyryyttää.

Seksi ja raiskaus ovat edelleen suurimpia tabuja Libyassa, ja Sorayan kaltaisia naisia pidetään likaisina. Edes Gaddafin kuoleman jälkeen näiden naisten asema ei ole kohentunut.

Gaddafin haaremista tuli Ranskassa ilmestyttyään välittömästi bestseller, ja se myi pelkästään kovakantisena yli 100 000 kappaletta. Teokselle myönnettyjä palkintoja ovat muun muassa Grand Prix de la Presse Internationale (Ranska) ja International Club de Las 25 (Espanja).

Gaddafin haaremi on viiltävä kertomus siitä, millaisia kärsimyksiä totalitaarinen valta voi aiheuttaa.

Avainsanat: arabimaat, diktatuuri, henkinen väkivalta, huumeet, ihmisoikeudet, kriisialueet, Libya, Lähi-Itä, muistelmat, naisen asema, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaaliset poikkeavuudet, sota, totalitarismi

”On kirjoja, jotka todella vaikuttavat kuin "kirves meissä olevaa jäätynyttä merta vastaan", jollaista Franz Kafka vaatii. Annick Cojeanin Gaddafin haaremi on sellainen kirja.”

— Gabriele Michel, Quantara.de

”Cojean kirjoittaa Sorayan tarinasta Le Monde -lehteen ja palaa sitten viideksi kuukaudeksi Libyaan. Hän kuuntelee todistajia illasta toiseen ja selvittelee Sorayan tarinan taustoja. Hän tarjoaa näkymän seksidiktatuurin syvään kuiluun, jossa uhrit ovat yhtä vastahakoisia puhumaan kuin tekijätkin. Nämä kirjoittajan tutkimukset ja keskustelut uhrien kanssa muodostavat kirjan toisen osan, ja kyseessä on vaikuttava journalistinen suoritus.”

— Sascha Lehnartz, Die Welt (03.03.2013)

”Kirja on monessa mielessä armoton, mutta tarina on tärkeä. Gaddafin itsestään antama kuva naisten vapauttajana oli valheellinen julkisivu.”

— Leyla Sanai, The Independent (25.10.2013)

Annick Cojean (s. 1957) on yksi Ranskan arvostetuimpia toimittajia. Hän on työskennellyt Le Mondessa vuodesta 1981 lähtien ja toimii nykyisin lehden erikoiskirjeenvaihtajana. Hän kuuluu merkittävän Prix Albert Londres -palkinnon valitsijakuntaan, ja on myös itse saanut kyseisen palkinnon vuonna 1996. Hän on kirjoittanut useita kirjoja ja ohjannut dokumentteja Ranskan televisiolle.

Cojean matkusti vuoden 2011 lokakuussa juttumatkalle Tripoliin tutkimaan naisten asemaa. Hän tapasi nuoren naisen, "Sorayan", joka kertoi hänelle sydäntäsärkevän tarinansa Libyan mielipuolisen johtajan orjattarena. Cojean haastatteli myös muita Gaddafin hyväksikäyttämiä naisia sekä työntekijöitä, kuten turvallisuuspäällikköä ja autonkuljettajaa.

Gaddafin haaremi on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.